Tuesday, 17 January 2012

Hablu minallah hablu minannass.


Bismilahirahnirrahim.
Salam mahabbah.


Moga setiap bait kata kata ini Allah redha. :). Actually tadi baru bace solusi yang isu 39 menarik sangat ilmu yang ada dalam tu. jadi nak kongsi dengan apa yang najwa faham.Bila Allah tidak diletak no 1 dalam list hati kita.pasti hidup kita ni.macam nothing je kan? kosong.gelap je. sebab Allah tu takde dalam setiap apa yang kita lakukan.jadi isu berbanking dalam entry kali ini ialah. bila kita marah tu.kita tak letak Allah dalam hati kita maka stress tak dapat nak diurus dengan baik. Orang yang berakhlak mulia tidak akan marah secara keterlaluan, Stress yang keterlaluan hanya akan dialami oleh mereka yang mengabaikan iman dan akhlak islamiah dalam hidup mereka.actually punca stress itu bukan datang dari tekanan mental atau apa, tapi ianya kecelaruan dan kelemahan hati.hati yang lemah ni mudah je nak marah, mudah teringgung, dan sukar nak memafkan kesalahan orang lain. apabila kita nak marah yang macam tak dapat nak control ke kan. ingat lah pada pesan rasulullah yang bermaksud" Orang yang kuat ialah orang yang mampu mengawal marahnya"(riwayat muslim). jika kita inginkan hati yang kuat, maka perbaikilah solat akrabkan lagi hubungan dengan Allah melalui solat bacaan al quran dan sebagainya. Hasil akrab dengan Allah.hubungan seseorang itu dengan manusia lain jga,akrab. mesra dengan semua orang kerana bila dia menjaga syariatnya dengan Allah .pasti Allah mdahkan je urusan kita dengan manusi jua.jadi jagalah hubungan dengan Allah begitu juga hubungan dengan manusia.Moga segala usaha kita untuk memperbaiki diri ini. Allah redha. :)

wallahualam.

p/s: *segala kata yang terungakap ini semua adalah untuk peringatan buat diri dan sahabat yang membaca. moga bermanfaat.*

boleh tambah kalau ada yang kurang :)

0 comments:

Post a Comment